Jaren 60

De jaren '60 wordt ook wel de tijd genoemd van de protest jaren. In de jaren '60 veranderde de samenleving, jongeren gingen zich verzetten tegen de ouderen. De ouderen werkten altijd hard omdat Nederland na de tweede wereldoorlog weer opgebouwd moest worden. De jongeren hebben dit niet meegemaakt, zij hebben alleen de tijd meegemaakt waarin het heel goed ging met de Nederlandse economie. De jongeren dachten alleen: ''Waarom hard werken, het gaat toch al heel goed met de economie.''

Doordat er na de Tweede Wereld oorlog van een babyboom werd gesproken waren er veel jongeren in de jaren '60. Deze jongeren ontwikkelden hun eigen jeugdculturen. De jongeren deden dingen die normaal nooit tersprake kwamen zoals samenwonen zonder te trouwen en aparte kleding dragen. Jongeren kwamen met hun eigen culturen. In de jaren '60 waren er veel provo's en niet te vergeten de hippies.

Bron
Provo die wordt opgepakt door de politie. 
De Provo's waren vaak studenten, studenten die de samenleving wilden veranderen. Ze staakten tegen bijvoorbeeld woningnood en milieuvervuiling. Ze wouden alles groot aanpakken en zochten daarom veel de massamedia op. Het liefste bij de televisie en de radio. Maar ze staakten niet alleen, ze organiseerden ook acties om aandacht te trekken. Deze acties liepen niet altijd goed af, er werd in grote steden veel gevochten tussen de jongeren en de politie.




Bron
De Hippies maakten samen muziek om samen te komen. 


Bron
Het Peace teken van de Hippies 





De welbekende hippies staan bekent om hun twee motto's 'love and peace' en 'flower power'. De gedachte van de hippies was vooral dat het leven veel mooier kan zijn met vrije relaties, seks en drugs. Muziek was voor de hippies ook heel erg belangrijk, dat bracht volgens hen de mensen samen. De hippies organiseerden ook festivals, dat waren vaak festivals waar geen enkele vecht partij plaatsvond. De hippies waren tegen veel technologie, dat was onnatuurlijk en milieuvervuilend volgens de hippies. Hippies kon je vooral herkennen aan sandalen, lange haren, losse kleding, kralen en vredestekens. 

















Ook de tweede feministische golf speelde zich af in de jaren '60. De tweede feministische golf heeft veel verandering gebracht in de Nederlandse samenleving. De meisjes konden doorstromen naar hogere opleidingen, vrouwen hoefden niet alleen meer in het huishouden te werken en konden ook een normaal beroep gaan doen, vrouwen gingen spijkerbroeken dragen en gingen aan de pil om niet ongewenst zwanger te raken.

Bron Wikipedia - Bron Wikipedia -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten